قلع و قمع نفسگاه اردبیل در پشت حصارها
درختان باغ قارا پاچا در حدفاصل میدان بسیج و ارتش شهر اردبیل -که به نامهای باغ شریعت و سمیعنژاد نیز شناخته میشود- در پشت حصارها قلع و قمع میشود. این باغ با مساحتی نزدیک به ۹ هکتار، سالهاست مورد اختلاف شهرداری اردبیل و مالکان جهت خرید و تبدیل به پارک میباشد. اما آنچه در این گیر و دار شهروندان را نگران کرده، قطع درختان این باغ به عنوان نفسگاه شهر اردبیل میباشد. زیرا مالکان قصد قطع درختان و تبدیل باغ به مراکز تجاری و اداری را دارند.
بنا به تصاویر منتشر شده در فضای مجازی توسط فعالان محیط زیست و شهروندان اردبیلی درختان باغ شریعت که اکثر درختان آن را گیلاس و گلابی تشکیل می دهد زیستگاه مناسبی برای انواع گونه های حیوانی و پرندگان از جمله سُهره یا فنچ اردبیلی است که با خشک شدن درختان این گونه ها نیز در خطر انقراض و نابودی قرار دارند. گزارشهایی از شهروندان اردبیلی مبنی بر استشمام بوی سموم شیمیای و مواد اسیدی داخل باغ مخابره شده است که درختان خشکیده باغ قاراپاچا حالت کجی و خمیدگی به خود گرفته اند که این اقدام باعث خشک شدن و پوسیدگی بسیاری از درختان این باغ شده است.
گفتنی است کوتاهی مسئولان در تملک و نگهداری از این باغ ۱۵۰ ساله که یادگار دوران قاجار میباشد نیز همواره مورد انتقاد شهروندان اردبیلی بوده است. چنانچه حساسیت شهروندان اردبیلی موجب شد تا در سفر دوم هیئت دولت محمود احمدینژاد رئیس جمهور وقت به استان اردبیل در آبان ماه ۱۳۸۶ تعیین تکلیف و ساماندهی باغ قارا پاچا در ردیف مصوبات اصلی دولت برای استان اردبیل قرار گرفت. بطوری که در این مصوبه مطرح شد خریداری و ساماندهی باغ قارا پاچا با کمک مالی دولت و با مشارکت شورای شهر و شهرداری اردبیل صورت پذیرد، اما گذشت زمان و بی عملی مسئولان این مصوبه را به بایگانی تاریخ ساماندهی باغ قارا پارچا فرستاد.
همچنین در یکصد و چهلمین جلسه شورای شهر اردبیل در فروردین سال ۱۴۰۰ پیشنهاد تملک این باغ توسط شهرداری اردبیل به تصویب اکثریت اعضای شورای شهر رسید. اما علیرضا غریبی عضو وقت شورای شهر اردبیل در ۲۳ مرداد ماه ۱۴۰۱ در جلسه رسمی شورای شهر اردبیل اظهار کرد: «موافق تملک باغ قارا پاچا به هر قیمتی نیستیم».
شهر تاریخی اردبیل که روزگاری با باغها و رودخانه های پر آبش زبان زد عام و خاص بود و در سفرنامه های جهانگردان اروپایی از جمله «پییترو دولاواله» ایتالیایی به ونیز دوم مشهور است، با هدف و سیاست نابود سازی مناطق غیر فارس نشین توسط جمهوری اسلامی ایران در آستانه تبدیل شدن به بیابان و کویر بی آب و علف می باشد.
بعد از نگرانی ها و پیگیری های فعالین حوزه محیط زیست نسبت به وضعیت اسف بار باغ شریعت شهرداری اردبیل از مقدمه چینی تملک باغ شریعت بر اساس ماده ۹ خبر داده است.
است.
در همین راستا لازم به یادآوری است، در ۲۱ فروردین ماه سال ۱۴۰۰ نیز جواد انصاری رییس دور پنجم شورای شهر در گفتوگو با خبرنگار ایرنا از تملک باغ شریعت براساس طرح تفصیلی شهر با کاربری باغ و فضای سبز از طریق ماده ۹ خبر داده بود و از اخذ مجوز لازم از وزارت کشور در این زمینه سخن گفته و تعیین تکلیف و احیای باغ شریعت را به عنوان تنفسگاه شهر از مطالبات جدی شهروندان اردبیلی دانسته بود.
گفتنی است در ایران ۱۲ باغ بزرگ با مساحت ۲ الی ۹ هکتار وجود دارد که در بین آنها، باغ قاراپاچا بزرگتر از باغ فین کاشان و دولت آباد یزد با مساحتی نزدیک به ۹ هکتار به عنوان مادر باغهای ایران لقب گرفته است. اما این باغ که از تمامی باغهای ایران بزرگتر است بجای اینکه در فهرست میراث فرهنگی و یونسکو ثبت شود در آستانه نابودی میباشد.