کشتار محمره نقطه عطفی در تاریخ مبارزات ملت احواز
بیانیه حرکة النضال بمناسبت کشتار محمره در تاریخ 9 خرداد 1359
سرکوب خونین جنبش ملی عرب احواز در خرداد 1359 یکی از نقاط عطف در تاریخ مبارزات ملت عرب احواز است. بعد از سرنگونی نظام دیکتاتوری سلطنتی و در فاصله کوتاه تا استقرار حاکمیت جدید که مرحله انتقالی بعد از سرنگونی بود، فضای سیاسی نسبتا آزادی شکل گرفت که در آن فعالیت های سیاسی چشمگیری در تمام مناطق جغرافیای ایران راه افتاد. در مرکز، جنگ قدرت و حذف براه افتاده بود. خمینی خیز یکدست کردن حاکمیت و حذف مخالفین را برداشته بود و برای نیل به این هدف به تشکیل باندهای سرکوبگر حزب اللهی روی آورد.
در مناطق ملت ها، بویژه الاحواز و آزربایجان و کردستان، جنبش های ملی صحنه سیاسی را بدست گرفته بودند. فعالیت های احزاب و مراکز سیاسی و فرهنگی توانست انفجار توده ای را در خود جمع نمایند.
در احواز مبارزین عرب احوازی که تا قبل از این مجبور بودند مبارزه خود را دور از ارتباط با مردم خود و در شکل مخفی ادامه دهند، به شکل علنی وارد صحنه سیاسی شدند. این افراد آگاه و مبارز با راه اندازی مراکز سیاسی و فرهنگی به جذب و سازماندهی انبوه جوانان عرب احوازی در شهرها و روستاهای مختلف پرداختند. این مراکز با نشر مجلات و بولتن های خبری و راه اندازی تظاهرات مسالمت آمیز آگاهی بخش به نشر افکار و مطالب ملت خود پرداختند.
اما صحنه سیاسی در کلیت آن بگونه ای بود که خبر از آمدن استبدادی بغایت خطرناکتر از گذشته می داد. پدیده چماقداری شکل روتین و رسمی حاکمیت جدید شد و در مناطق ملت های غیر فارس تبدیل به نیروهای مسلح سرکوبگر شد. هدف حاکمیت جدید تحمیل یک رژیم یک دست و یک پایه بود که در آن قبل از همه سرکوب جنبش های ملی را می طلبید.
در احواز و شهرهای آن، نیروی اصلی چماقدار و مسلح را عناصر شوینیستی تشکیل می دادند که در دوره حاکمیت سلطنت و برای تغییر بافت جمعیتی به احواز و شهرهای آن گسیل شده بودند. این عناصر که به مراکز قدرت در مرکز وصل بودند و خط آنها را پیش می بردند، با استفاده از امکانات دولتی توانستند تشکیلات مسلح خود را بوجود بیاورند و در مقابل جنبش ملی عرب احواز قد علم کنند و برای سرکوب آن آماده سازی کنند.
در مقابل این آماده سازی نیروهای سرکوبگر، جنبش ملی عرب احواز، غافل از شرایط ایران بشکل سراسری و آنچه در مرکز می گذشت، فعالیت های خود را به سمت سازمایافتگی و آماده سازی هدایت نکرد و نتوانست از موج استقبال جوانان عرب در پیوستن به مراکز سیاسی و فرهنگی استفاده کرده و آنها را در قالب حزب و سازمان سراسری ملت عرب سازمان دهد.
در تاریخ 9 خرداد 1359 رژیم جمهوری اسلامی ایران، و با فرماندهی عناصر فاشیست و شوینیست ایران پرست، همچون مدنی و … و با ایجاد یکسری مانورهای سیاسی، زمینه قتل عام مردم مسالمت جوی محمره را فراهم کردند. و کشتار محمره را بوجود آوردند که بدنبال آن کشتارهای دیگری در زندان ها را بدنبال داشت.
ما این روز را یک سرفصل می دانیم و از آن درس می گیریم.
اولین و مهمترین درس همانا داشتن یک سازمان رهبری کننده قوی و آگاه است که ظرفیت آن را داشته باشد تا بتواند نیروی آزاد شده را در یک حزب و سازمان سیاسی سازماندهی کرده و آموزش دهد و آن را به مثابه کادر آموزش دیده وارد صحنه نماید.
دومین و مهمترین درس اتحاد ملت ها و سازمان های سیاسی رهبری کننده آنها است. در دوره انتقالی پس از سرنگونی شاه، حاکمیت خمینی، ملت ها را یکی پس از دیگری سرکوب نمود، بدون اینکه این ملت ها بتوانند و یا آمادگی همبستگی واقعی داشته باشند تا در کنار همدیگر باشند و علیه سرکوب اقدام نمایند و ماشین سرکوب را در مناطق خود قفل کرده و از بین ببرند.
سومین درس در این است که جنبش های ملی غیر فارس نمی توانند از جنبشی که در مرکز است خود را جدا کنند. سازمان های مترقی که در مرکز فعال هستند و جنبه سراسری دارند، نیروی متحد و قوی ملت های غیر فارس هستند که می توانند بار عمده ای از مقابله با سرکوب ملت ها را ایفا نمایند.
در دوره انتقالی پس از سرنگونی رژیم شاهنشاهی، این جنبش ها و سازمان ها، از هم جدا بودند. هیچ برنامه سیاسی مشترک نداشتند و بشکل سازمانی وحدت و خط مشی سیاسی واحدی نداشتند.
درس چهارم این است که سرنگونی یک رژیم في النفسه مهم نیست، مهمتر از سرنگونی نوع جایگزین و برنامه سیاسی آن است که مهم است. بدون ترسیم چشم انداز سیاسی و ترسیم حاکمیت بعدی و وحدت پیرامون آن، کشتار محمره ای دیگر امری ناگزیر است.
با توجه به درس ها و تجارب کشتار محمره ما نقاط زیر را سرلوحه فعالیت خود قرار داده ایم.
کادر سازی و عمل موسساتی بعنوان اولویت اول و مرکزی کار سازمانی
وحدت ملت ها در چارچوب یک برنامه مشترک برای دوره انتقالی
وحدت با احزاب و سازمان های سراسری مترقی
اینها دستاوردهایی درس های کشتار محمره هستند که ما به آنها اولویت داده و در مسیر تحقق آنها گام برمی داریم.
یاد و خاطره شهدای کشتار محمره و مبارزان آن دوران گرامی باد
حرکة النضال العربي الأحوازي
30.05.2023